Болница Пирогов е  да даде подробна информация за заседанието на

...
Болница Пирогов е  да даде подробна информация за заседанието на
Коментари Харесай

Фондация Даная осъди Пирогов

Болница " Пирогов " е  да даде подробна информация за съвещанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изявления и закани против членове на фондация " Даная ".

Решението е на Административен съд-Благоевград и е дефинитивно. Аргументите на болничното заведение са отхвърлени -  че ползата на заявителя не е „ надделяващ публичен интерес ", а частен интерес и че " поисканата информация не може да послужи за сформиране на мнение за работата на лечебното заведение ".

На съвещанието се чува по какъв начин се разясняват митингите на фондацията пред болничното заведение с искане на информация, както и гледище за оставката на тогава и.д. шеф доктор Валентин Димитров. Освен окуражаването по какъв начин би трябвало да устоят в " Пирогов " до 13 март (датата на по този начин и по този начин пропадналата по-късно държавна ротация), когато трябваше да бъде заменен и тогавашният здравен министър Христо Хинков, който опитва да уволни Димитров, се чува и как един глас, който изрича и изречение, което звучи като опасност по адрес на майката на умряла 15-годишна Даная: Тези би трябвало да усетят какво е болка.

Молбата за информация е получила отвод от шефа на болничното заведение доктор Валентин Димитров. След правосъдното решение той е длъжен да отговори на поставените въпроси в 14-дневен период от уведомяването за това решение.

" Осъдихме ги на 10 лева алегорично, а съдът е присъдил 1000 лева адвокатски хонорар на адв. Методи Лалов.

1010 лева ще бъдат дарени за лечние на едно от децата, на които оказваме помощ да получи съответно лекуване отвън България, заради невъзможността на здравната ни система тук.

На кои въпроси доктор Валентин Димитров отхвърли да отговори, базирайки се на неаргументираното изказване, че не били от публичен интерес, може да видите в коментар ", написа във Фейсбук Кремена Кунева, една от създателките на фондация " Даная ".



Въпросите, изпратени от фондация " Даная ", са 23. Сред тях: дали е обсъждан казусът с умрялото преди година в " Пирогов " момиче, отправяни ли са закани против майката Ани Стоянова и против Кремена Кунева, отразено ли е това в протокола от съвещанието. Иска се и самият протокол. Сред питанията са още: участвали ли са външни лица на съвещанието и по какъв начин присъединяване на началници на клиники и отделения се съвместява с обезпечаване на здравето на пациентите, също са измежду въпросите. 

Преди пет дни стана ясно, че Валентин Димитров печели състезанието за нов мандат за шеф на болничното заведение, като той беше единственият претендент. Преди това една от първите задания на служебната здравна министърка доктор Галя Кондева, откакто пое поста, беше да анулира уволнението на Димитров, подписано от предшественика ѝ Хинков.  

" Настоящият длъжностен здравен министър - доктор Кондева върна Димитров на поста му, а по-късно и бързо пусна и състезанието за шеф и го стабилизира на директорското място за още 3 години, игнорирайки условието на закона претендентът да има положително име и престиж ", напомни през днешния ден това Кунева.

" Явно " Тези хора би трябвало да усетят болката! " в България влиза с ново тълкуване в Правилникът за използване на Закона за обществените предприятия (ППЗПП) изисква претендентите да са честни и да имат добра известност (Раздел I. Изисквания към кандидатите).

Чл. 34, алинея 5 от ППЗПП гласи: „ Кандидат за член на орган за ръководство и надзор се смята с добра известност, в случай че няма доказателства за противното и няма основателно подозрение по отношение на положителната известност на лицето. При оценяване на репутацията на претендент за член на орган за ръководство или надзор се взема поради информацията, която е разполагаем на органа, упражняващ правата на страната, и на комисията за номиниране, за осъществяване на оценката “, добави още тя.

И фондация " Даная " е измежду гражданските структури и деятели, които се оказват викани на разпит в ДАНС по проблема за болничното заведение " Мама и аз ". Това заяви отново през днешния ден по-късно Кунева: 

" Току-що с Ани Стоянова получихме позвъняване от ДАНС за предоставяне на показания по тематиката с Националната детска болница и позицията ни по тематиката след гласуваното от Министерски съвет решение за предоставяне на лиценз на Търговска лига.

Тя изяснява, че с изключение на членовете на Обществения съвет към Министерство на здравеопазването в сигнала към ДАНС, които към този момент алармираха, че са привиквани в ДАНС, са посочени нейното име и това на Ани Стоянова, " без значение, че не сме част от Оценка за съвместимост, а самата Ани го напусна преди месеци. "

" Неправителствени организации с позиция по тематиката за конституционния ангажимент на страната да обезпечи гратис детско опазване на здравето се оказват залаха за националната сигурност ", написа още Кремена Кунева.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР